luni, 31 ianuarie 2022

 ,,MOMENTELE LUI CARAGIALE!”


170 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI ION LUCA CARAGIALE

                               ,,Eu nu scriu decât despre viața noastră 

                                          și pentru viața noastră, căci alta nu cunosc 

                                                                     și nici nu mă interesează.”



    La 30 ianuarie 1852 s-a născut în satul Haimanale, județul Dâmbovița cel mai mare dramaturg român Ion Luca Caragiale.
     Creatorul limbajului dramatic românesc, I.L. Caragiale , unul dintre clasicii literaturii române, ne-a lăsat o operă cu particularități care o unicizează în contextul literaturii naționale și universale.
      În opera sa, Caragiale urmărește ambiția și orgoliul unei lumi care trăiește într-un moment favorabil afirmării. El ilustrează magistral, specificul și mecanismele parvenirii.
    Creator al schiței în literatura română a scris numeroase ,,Momente și schițe” asemănătoare teatrului prin fondul lor dramatic și comic: ,,Domnul Goe”, ,,Vizita”, ,,Bubico”, ,,Căldură Mare”, ,,Ultima oră”.





        Biblioteca și școala în calitate de instituții de cultură  și educație, au datoria morală de a evoca și de a marca prin diverse activități, viața și opera marilor scriitori  români și străini.
        Opera lui Caragiale este pe înțelesul tuturor. Umorul său ,,prinde” de la cele mai mici vârste până la cele mai înaintate.
             Astfel, la împlinirea a 170 de ani de la nașterea sa, elevii de la Școala Profesională Căzănești însoțiți de doamna învățătoare Mirică Zoica, au fost invitați în bibliotecă unde au vizionat două dintre piesele sale comice ,,Bubico” și ,,Vizita”.  Apoi plecând de la schița ,,Vizita” au discutat și au punctat cum este bine să ne comportăm în societate dar și atitudinea corectă pe care trebuie să o aibă părinții față de un copil care greșește.








        Activitatea a continuat cu realizarea unor desene inspirate din operele sale. Pentru cei mari am pregătit o expoziție tematică de carte. 

,,Vrei să cunoști lumea?
Privește-o de aproape.
Vrei să-ți placă?
Privește-o de departe.”


marți, 25 ianuarie 2022

 ,,MICA UNIRE” 

 UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

,,HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ!”

,,Cât or fi români pe lume

Cât va fi pe cer un soare

A  lui Cuza mare nume

Să fiţi siguri că nu moare.”

                   V. Alecsandri.

    La împlinirea a 163 de ani de la Mica Unire - Unirea Principatelor Române, din data de 24 ianuarie 1859, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești și Școala Profesională Căzănești, au desfășurat o serie de activități cu scopul de a cultiva sentimentul de dragoste față de patrie, de trecutul ei istoric, îmbogățirea cunoștințelor istorice și dezvoltarea sentimentului de mândrie patriotică.
    Domnul Unirii - Alexandru Ioan Cuza - a obținut prin demersurile sale, recunoașterea din partea Marilor Puteri a actului înfăptuit la 24 ianuarie. A desăvârșit Unirea Principatelor printr-o serie de acte de guvernământ, cum ar fi: contopirea Adunărilor legislative de la Iași și București într-un parlament unic, numirea unui singur guvern și fixarea capitalei noului stat la București.
    Sub domnia lui Cuza (1859 - 1866 ) s-au pus bazele dezvoltării moderne a națiunii române din punct de vedere economic, social, politic și cultural.
    În cei șapte ani de domnie a realizat următoarele:
        - țăranii au primit pământ din proprietatea statului sau a bisericii
        - armata este reorganizată
        - învățământul primar devine obligatoriu și gratuit
        - s-au înființat universități la Iași și București
        - tricolorul este steag național
        - capitala țării devine București
        - se dezvoltă agricultura, schimburile comerciale.
    Toate instituțiile de cultură, au datoria morală de a face cunoscut tuturor generațiilor de elevi trecutul istoric și de a cultiva sentimentul de mândrie patriotică.
       Activitatea de anul acesta desfășurată atât în școală cât și în bibliotecă a avut tema ,,Hai să dăm mână cu mână!”.





    În data de 21 ianuarie, în sălile de clasă, elevii sub atenta coordonare a cadrelor didactice au lecturat povești, s-au informat, au confecționat steaguri, au realizat desene și picturi despre Mica Unire.





    La activitatea din bibliotecă au participat elevii clasei a IV - a, coordonați de doamna învățătoare Dkhili Andra, doamna învățătoare consilier educativ Radu Dorina și domnul primar al orașului Căzănești.
    În cadrul bibliotecii după prezentarea semnificației, importanței și a evenimentelor care au precedat Mica Unire, elevii îmbrăcați în straie populare au prezentat un frumos moment literar artistic constând într-un recital de poezii patriotice și punerea în scenă a  piesei de teatru dedicată evenimentului, ,,Moș Ion Roată și Unirea” .























    Pentru dragostea și interesul cu care au participat la activitate copiii au primit diplome.











    Pe parcursul activității, elevii au vizionat pelicula animată ,,Moș Ion Roată și Unirea”, au realizat desene despre Mica Unire și au răsfoit cărțile pregătite în expoziție.
    La finalul activității s-au prins cu toții în Hora Unirii.
 




,,UNIREA ESTE ACTUL ENERGIC 
AL ÎNTREGII NAȚIUNI ROMÂNE! 
UNIREA, NAȚIUNEA A FĂCUT-O!!!”