ZIUA CULTURII NAȚIONALE
,,EMINESCU, REPER CULTURAL - ȘI TU POȚI FI POET!”
,,Școala va fi școală când omul va fi om și statul va fi stat!”
Ziua de 15 ianuarie, este o zi cu mare însemnătate pentru cultura românească și pentru iubitorii de poezie. Când spun cultură mă refer la literatură, artă, muzică, istorie ș.a.
La această dată s-a născut marele poet național Mihai Eminescu. Fiind emblemă a literaturii române, s-a hotărât ca Ziua Culturii Naționale să fie sărbătorită chiar de ziua sa de naștere.
Ziua Culturii Naționale este o zi în care celebrăm nu numai un mare creator dar este și o reflecție asupra culturii române și a proiectelor culturale de interes național.
La împlinirea a 172 de ani de la nașterea marelui poet, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești, în colaborare cu elevii clasei a III - a coordonați de doamna învățătoare Radu Dorina de la Școala Profesională Căzănești, au desfășurat o activitate culturală pentru a-l omagia.
Activitatea de anul acesta a avut tema: ,,Eminescu, reper cultural - Și tu poți fi poet!”. După prezentarea și vizionarea unui material despre viața și activitatea poetului, copiii au recitat din poeziile lui Eminescu, în toate regăsindu-se elemente din natură, locul în care și-a petrecut copilăria: lacul, codrul, izvorul.
Pornind de la o frumoasă poezie potrivită vârstei lor ,,Somnoroase păsărele”, am desfășurat o frumoasă și interesantă activitate interactivă în care copiii și-au verificat cunoștințele însușite.
Ca activitate practică copiii au avut de realizat desene inspirate din poeziile poetului.
Legat de tema de anul acesta ,,Eminescu, reper cultural - Și tu poți fi poet!”, am lansat copiilor o provocare. Să aibă curajul, să își imagineze și să se exprime ,,în dulcele grai românesc”. Copiii plecând de la două cuvinte diferite au primit misiunea de a crea o poezie pentru a arăta că și ei pot fi poeți.
Nu puteam să îi provoc fără să le dovedesc că se poate. Așa că am început eu șirul poeziilor pornind de la cuvintele ,,ghiocel” și ,,mama”.
Visul
În
Bărăganul viscolit,
În
luna martie a răsărit,
Un
gingaș ghiocel
C-o
mantie albă pe el.
Din
omăt capul și-a scos
Și
pe loc el s-a întors,
Neștiind
unde să facă
Casă
falnică, casă dumnezeiască.
S-a
uitat la răsărit,
S-a
uitat la asfințit,
Și-apoi
și-a amintit:
,,Să
aleg la asfințit
Un
loc curat, un loc binecuvântat
Pentru
mama închinat!”.
Și
cu voia Domnului,
Și-ajutorul
omului,
Voi
face și la răsărit
Un
loc pentru spovedit.
Apoi
capul și-aplecat
Și-a
rămas nemișcat.
Așteptând
să propovăduiască
În
lume, credința firească.
( Roxana Paraschiv )
Stoica Adelina
Toma Rebeca (aer, lumină) Pentru modul cum s-au prezentat și au participat la activitate copiii au primit câte o diplomă. La finalul activități copiii au răsfoit cărțile din expoziția tematică.
,,Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac!”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu