,,MICA UNIRE”
UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE
,,HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ!”
,,Cât or fi români pe lume
Cât va fi pe cer un soare
A
lui Cuza mare
nume
Să fiţi siguri că nu moare.”
V. Alecsandri.
La împlinirea a 163 de ani de la Mica Unire - Unirea Principatelor Române, din data de 24 ianuarie 1859, Biblioteca ,,Ion Creangă” Căzănești și Școala Profesională Căzănești, au desfășurat o serie de activități cu scopul de a cultiva sentimentul de dragoste față de patrie, de trecutul ei istoric, îmbogățirea cunoștințelor istorice și dezvoltarea sentimentului de mândrie patriotică.
Domnul Unirii - Alexandru Ioan Cuza - a obținut prin demersurile sale, recunoașterea din partea Marilor Puteri a actului înfăptuit la 24 ianuarie. A desăvârșit Unirea Principatelor printr-o serie de acte de guvernământ, cum ar fi: contopirea Adunărilor legislative de la Iași și București într-un parlament unic, numirea unui singur guvern și fixarea capitalei noului stat la București.
Sub domnia lui Cuza (1859 - 1866 ) s-au pus bazele dezvoltării moderne a națiunii române din punct de vedere economic, social, politic și cultural.
În cei șapte ani de domnie a realizat următoarele:
- țăranii au primit pământ din proprietatea statului sau a bisericii
- armata este reorganizată
- învățământul primar devine obligatoriu și gratuit
- s-au înființat universități la Iași și București
- tricolorul este steag național
- capitala țării devine București
- se dezvoltă agricultura, schimburile comerciale.
Toate instituțiile de cultură, au datoria morală de a face cunoscut tuturor generațiilor de elevi trecutul istoric și de a cultiva sentimentul de mândrie patriotică.
Activitatea de anul acesta desfășurată atât în școală cât și în bibliotecă a avut tema ,,Hai să dăm mână cu mână!”.
În data de 21 ianuarie, în sălile de clasă, elevii sub atenta coordonare a cadrelor didactice au lecturat povești, s-au informat, au confecționat steaguri, au realizat desene și picturi despre Mica Unire.
La activitatea din bibliotecă au participat elevii clasei a IV - a, coordonați de doamna învățătoare Dkhili Andra, doamna învățătoare consilier educativ Radu Dorina și domnul primar al orașului Căzănești.
În cadrul bibliotecii după prezentarea semnificației, importanței și a evenimentelor care au precedat Mica Unire, elevii îmbrăcați în straie populare au prezentat un frumos moment literar artistic constând într-un recital de poezii patriotice și punerea în scenă a piesei de teatru dedicată evenimentului, ,,Moș Ion Roată și Unirea” .
Pentru dragostea și interesul cu care au participat la activitate copiii au primit diplome.
Pe parcursul activității, elevii au vizionat pelicula animată ,,Moș Ion Roată și Unirea”, au realizat desene despre Mica Unire și au răsfoit cărțile pregătite în expoziție.
La finalul activității s-au prins cu toții în Hora Unirii.
Copii frumoși, implicați și talentați! CUZA ar fi fost tare mândru de voi!
RăspundețiȘtergereFelicitări tuturor!