luni, 31 ianuarie 2022

 ,,MOMENTELE LUI CARAGIALE!”


170 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI ION LUCA CARAGIALE

                               ,,Eu nu scriu decât despre viața noastră 

                                          și pentru viața noastră, căci alta nu cunosc 

                                                                     și nici nu mă interesează.”



    La 30 ianuarie 1852 s-a născut în satul Haimanale, județul Dâmbovița cel mai mare dramaturg român Ion Luca Caragiale.
     Creatorul limbajului dramatic românesc, I.L. Caragiale , unul dintre clasicii literaturii române, ne-a lăsat o operă cu particularități care o unicizează în contextul literaturii naționale și universale.
      În opera sa, Caragiale urmărește ambiția și orgoliul unei lumi care trăiește într-un moment favorabil afirmării. El ilustrează magistral, specificul și mecanismele parvenirii.
    Creator al schiței în literatura română a scris numeroase ,,Momente și schițe” asemănătoare teatrului prin fondul lor dramatic și comic: ,,Domnul Goe”, ,,Vizita”, ,,Bubico”, ,,Căldură Mare”, ,,Ultima oră”.





        Biblioteca și școala în calitate de instituții de cultură  și educație, au datoria morală de a evoca și de a marca prin diverse activități, viața și opera marilor scriitori  români și străini.
        Opera lui Caragiale este pe înțelesul tuturor. Umorul său ,,prinde” de la cele mai mici vârste până la cele mai înaintate.
             Astfel, la împlinirea a 170 de ani de la nașterea sa, elevii de la Școala Profesională Căzănești însoțiți de doamna învățătoare Mirică Zoica, au fost invitați în bibliotecă unde au vizionat două dintre piesele sale comice ,,Bubico” și ,,Vizita”.  Apoi plecând de la schița ,,Vizita” au discutat și au punctat cum este bine să ne comportăm în societate dar și atitudinea corectă pe care trebuie să o aibă părinții față de un copil care greșește.








        Activitatea a continuat cu realizarea unor desene inspirate din operele sale. Pentru cei mari am pregătit o expoziție tematică de carte. 

,,Vrei să cunoști lumea?
Privește-o de aproape.
Vrei să-ți placă?
Privește-o de departe.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu