joi, 1 august 2024

 ,,ÎN PAȘI VIOI SPRE BIBLIOTECĂ!”

SĂPTĂMÂNA A PATRA




    În această săptămână am continuat să aflăm, lecturând, obiceiurile vieții la castel. 

    Iată că, după ce am văzut cum serveau masa și cum se păstrau curați și sănătoși, a venit timpul să aflăm cum se îmbrăcau. Mare ne-a fost mirarea să aflăm că cei mai înstăriți puneau mare accent pe articolele vestimentare și erau mereu în pas cu moda, încercând să-i impresioneze pe ceilalți cu costume scumpe, bijuterii, lanțuri de aur și haine în culori strălucitoare.

    În acea perioadă nu existau magazine în care să se vândă haine gata făcute, astfel că cei bogați plăteau croitori care să le facă haine după ultima modă.

    Pentru a intra în atmosfera unui atelier de croitorie, am invitat în bibliotecă pe doamna Florentina Marin, membră a comunității noastre, care lucrează de peste 20 de ani, cu multă pasiune.

    Doamna croitoreasă le-a prezentat copiilor obiectele necesare într-un atelier de croitorie, le-a arătat cum se croiește un material, cum măsurăm de două ori și tăiem o dată, cum folosim mașina de cusut,  cum alegem ața în funcție de material și măsurile de protecție a muncii.

    Pentru a înțelege mai bine, a croit și a cusut în fața copiilor un șorț și o față de pernă în miniatură. Ca orice croitor de vază, a avut și câteva ajutoare - mânuțele iscusite ale fetițelor prezente la activitate.

    Exercițiile de logică și perspicacitate nu au lipsit nici în această săptămână. Mintea copiilor trebuie să fie continuu stimulată. Trebuie să-i punem în situații noi, în care să se autocunoască, să-și dezvolte gândirea pozitivă, să gestioneze stresul și să iasă din zona de confort. 

























    În a doua parte a săptămânii am văzut cum vânau regii și seniorii la castel, ce păsări de pradă foloseau, cine antrena păsările de pradă, care era echipamentul șoimarului. 

    De asemeni, am aflat că vânătoarea nu era doar un sport, ci asigura carnea pentru cină.

    La partea practică, în această săptămână am încercat ceva nou, am modelat lut.

    Copiii au privit cu entuziasm această activitate. Ușor timizi la început, s-au jucat cu lutul, i-au dat flexibilitate, apoi au început să contureze obiectele: o prințesă, un fluture, un cal, un avion, o cruce, fructe, curcubeu și multe altele, pe care vă las să le identificați în liniște. Și, de ce nu, vă lansez invitația ca indiferent de vârstă, să veniți în bibliotecă,  să modelăm lut împreună. Avem din belșug, atât lut, cât și multă dăruire!
















 



































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu